Your uniqueness
Is your magic

KARIN VAN DE VEGTE

“Mijn blij moet nog geboren worden”….

Of ik de film Binnenstebuiten heb gezien. “Zo zit mijn hoofd in elkaar”, vertelt het jongetje naast mij. We hebben een kennismakingsgesprek en hij vertelt over hoe zijn gedrag ervaart. In zijn hoofd is het regelmatig “oorlog” waar woede en verdriet het voor het zeggen hebben. Hij vertelt dat hij samen met een andere leerling een “vierkantje” is en graag een “rondje” wil zijn in de klas. Dit roept van alles in mij op met name wat rebelsheid. Ik wil de barricades op, schouder aan schouder demonstreren en het “recht van acceptatie als verwerven”.

Ik wil tegen hem zeggen dat hij prachtig is als vierkantje en er mag zijn zoals hij is. Tot zover mijn “projectie” op dit jongetje met zijn eigen struggle. En stel ik de vraag wat maakt dat hij graag een rondje wil worden. “Dan snap ik het allemaal net als zij”. Even verder in het gesprek komt hij weer terug op de film Binnenstebuiten en zegt ” ik wil blij in mijn hoofd zijn”. Af en toe zit blij in mijn hoofd, maar bijna nooit. Daar ligt zijn verlangen en voor mij de mogelijkheid voor ondersteuning. Los van mijn eigen mentale modellen zoals het hoort/moet zijn.

Bovenstaande schreef ik een aantal jaren geleden op Linkedinn. Het geeft mijn diepste drijfveer weer en mijn passie voor mijn werk. Alles wat  ik doe in mijn werk is erop gericht dat een leerling kan laten zien wie hij/zij is en wat hij/zij kan. Voor mij zijn relatie, autonomie en competentie de pijlers onder mijn werk.

Perceptie

“Dat snap je toch zeker zelf ook wel!”

In relatie zit de wil en de verbinding om elkaar te begrijpen. Dit is een voorwaarde om tot leren te komen. Onderstaande schreef ik een aantal jaren geleden op linked in en illustreert mijn visie op relatie:

Na een conflict ga ik in gesprek met 2 leerlingen. Ik benoem hun gedrag en ze vertellen elkaar over hun boosheid en het verhaal erachter. Ze tonen zich kwetsbaar in wat ze raakt in hun (oude) pijn. Mijn rol verandert van docent naar coach naar “toeschouwer” van 2 pubers die elkaar gaan begrijpen. Dit ontstaat door elkaars perspectief te kunnen en willen zien.

Ze gaan van “dat je dit niet snapt” naar “ik wist niet dat dit voor jou zo voelde “. Ik luister, kijk en raak ontroerd. Ze zijn bereid om een brug naar elkaar te slaan door oprecht te luisteren. Nieuwsgierig naar elkaars perceptie en ze besluiten om elkaar te helpen door feedback te geven op kwetsend gedrag. Ik geloof in het gesprek als krachtig middel om de situatie niet alleen vanuit “jouw waarheid” te bekijken. Wanneer de primaire boosheid weg ebt, samen naar de reden er “onder” kijken. Dat verbindt. Het gebeurde vandaag onder mijn ogen en het was mooi om erbij te zijn.

“Wat de rups het einde noemt, noemt de rest van de wereld een vlinder.” – Lao Tse

ECHT KIJKEN 

Samoen: het nemen van een verschillend perspectief om te kunnen verbinden met de ander 

Toen ik 8 jaar was, wist ik al dat ik juf wilde worden. Na mijn voortgezet onderwijs ben ik naar de PABO gegaan en aansluitend heb ik de opleiding Speciaal Onderwijs gevolgd. Van nature ben ik nieuwsgierig naar gedrag en wil ik altijd weten hoe iets tot stand is gekomen en wat de onderliggende redenen zijn. Ik kan snel analyseren en een situatie vanuit helikopterview bekijken alsmede informatie met elkaar verbinden. Deze kwaliteiten zet ik tijdens mijn werk veel in.

Voor mij is relatie belangrijk en dat betekent voornamelijk dat ik werk vanuit respect voor de ander en op zoek ga naar wat de ander met mij verbindt als basis om ontwikkeling te komen. Dit houdt voor mij ook in dat ik in staat ben om vanuit het perspectief van een ander naar situaties te kijken.

Toen ik 10 jaar geleden begon met mijn eigen bedrijf heb ik het Samoen genoemd. Mijn zoon had destijds voor een onderzoek een tekening gemaakt die bij de eerste aanblik bij mij het volgende opriep: “hij is nog wel heel erg beperkt in zin motoriek, ik kan echt niet zien wat dit voorstelt”. De onderzoekers keken vanuit een totaal ander perspectief naar deze tekening en gaven aan dat mijn zoon liet zien dat hij in staat was om out of the box te denken, om zaken met elkaar te verbinden en in staat was om het grote geheel te zien. Hij had een Samoen, een wormpje, getekend. Voor mij staat Samoen symbool voor het nemen van een verschillend perspectief om te kunnen verbinden met de ander.

 

Anderen over Karin